Saturday, January 18, 2014

Ikan cencaru sumbat


Ikan Cencaru Belah Belakang


Assalamualaikum...

Hye, sorry for this quality  picture sebab i just used phone camera je hehe..dah lama rasanya nak buat blog psal masak nie, alhamdulillah hari nie baru dapat hehe..yahoooo..so dah dapat nak try kogsi resepi dengan korang hehe..

Minggu lepas saja la jalan2 dengan husband kat shopping mall and masuk la popupar, rasa macam lama sangat tak beli buku, ingat nak beli buku boleh tambah koleksi tapi bila dah kahwin nie nak kena ubah la dulu suka baca novel and now kena kumpul koleksi buku masakan la plak hehe..

Hari nie nak mongsi dengan anda salah satu resepi yang jie try dalam buku masakan tu..Alahamdulillah memng sedap and hope korang pun dapat try jugak ok.


Bahan2
1 ekor ikan cencaru besar *kecik pun boleh jugak* (dibelah belakang & dicuci bersih. gaulkan dengan garam dan kunyit)

Bahan sumbat/inti dalam 
7 tangkai cili merah  (kalo yang suka pedas bole letak lebih, *boleh jugak guna cili kering*)
3 ulas bawang merah
2 batang serai
2 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa

Cara Masak

1. Semua bahan sumbat di blend secara kering (boleh jugak ditumbuk)

2. Bila semua bahan di blend telah hancur lumat, masuk kan semua ke dalam ikan,        masukkan semua sehingga padat baru sedap hehe

3. Then, perapkan seketika, panaskan minyak dalam kuali....gorengkan ikan sehingga masak
p/s jangan terbalikkan ikan 2,3 kali takut sambal akan keluar dari ikan cukup sekadar sekali tebalik kan ikan dan pastikan ikan betul masak dan tutpkan api, boleh dihidangakn dengan nasi putih.

Nota: Hiaskan ikan dengan salad, tomato and bawang besar (digoreng)

Selamat mencuba :-)


   




No comments:

Post a Comment